Правила обміну та конвертація даних
16 Лис
Напрацювання

опубліковано

Правила обміну та конвертація даних

Досить часто до нас звертаються користувачі BAS з простою на перший погляд для них задачею - перекинути дані з конфігурації А в конфігурацію Б. Супроводжуючи своє прохання як приклад таким текстом - "це ж BAS" і це «BAS, все просто, там роботи на 10 хвилин".

На справді, не дивлячись, що обидві бази BAS, існує таке поняття як структура даних. І якщо перекидати дані з однієї бази в іншу базу такої ж конфігурації то наче питань немає. Але зазвичай просять робити перекидки по різних конфігураціях. На приклад:

з Бухгалтерія - в Управління Торговим Підприємством, або

з Бухгалтерія - в Зарплата і Управління персоналом, або

з Бухгалтерія - в Управління Торгівлею, або

з Управління Торгівлею - в Управління Торговим Підприємством, тощо.

І в такому випадку потрібно вже розуміти, що це дві різні бази, дві різні по структурі конфігурації. 

Для вирішення таких задач ми використотвуємо спеціальне рішення - конфігурація, яка називається "Конвертація даних".

ЇЇ суть полягає у підготовці так званих "правил обміну". Фізично - це буде XML файл, в якому розписані правила(інструкції) по яким потрібно робити імпорт\експорт даних. На приклад, можна перекидати лише довідники або довідники і документи.

Якщо на пальцях пояснювати то принцип роботи "конвертації даних" полягає в наступному:

загружаємо стуктури конфігурації А та конфігурації Б, після чого вказуємо відповідності між обєктами цих двох конфігурацій. 

Обираються обєкти для переносу(довдіники, документи, перелічення тощо) і вказується відповідність цих обєктів і їх реквізитів між конфігурацією А і Б. 

На прикладі це можна показати так: документ ПлатіжнеДорученняВихідне конфігурації А повинно конвертуватись в документ СписанняГрошовихКоштів конфігурації Б і відповідно реквізит цього документу - ДатаДокумента конфігурації А має конвертуватись в реквізит документу ДатаДокументу конфігурації Б.

Навіщо це все вказувати? Це потрібно вказувати тому, що у різних конфігурацій по різному можуть називатись документи і їх реквізити, або ж вони можуть мати різні свойства та параметри, або ще гірше - таких може взагалі не бути в новій конфігурації. Окрім самих конфігурацій важлива також і їхня версія, адже розробники можуть періодично щось додавати\міняти в своїх конфігураціях або ж ви самі могли дописувати конфігурацію під власні потреби. Отже потрібно чітко вказати всі ці відповідності.

Важливим моментом є ще таке, коли просять перенести для прикладу лише довідник Контрагентів. Але слід розуміти, що він тісно повязаний з такими доадтковими довідниками як Договора, РахункиКонтрагентів, КонтактнаІнформаціяКонтрагентів і т.д.

Після того як правила обміну готові можна за допомогою стандартної обробки "Універсальний обмін XML" їх підгрузити та зробити експорт даних з бази А. Після чого в базу Б можна робити імпорт.

Ось, якщо коротко опис процедури по перекидці даних між конфігураціями. Процес написання правил не швидкий і потребує певних знань та досвіду. Наша команда вже має такий успішний досвід, а також має великий набір різних шаблонів правил обміну.

Звертайтесь, допоможемо зробити процес переходу якісно та коректно.